being

Being
The family Cao

In the province Sinchuan in China farmers hand pollinate the flowers of the pear trees. Normally this is a job of the bees but due to the use of insecticides and the monoculture of peer trees the bees die. The solution of the government of China in the 80’s was to start hand pollination by human. Now, 20 years later, the hand pollination by human is also becoming extinct because of the ageing of the population at the countryside.

Siska Vandecasteele photographed the family Cao. They are large scale pear farmers and a the pioneers in the hand pollination. By using pesticides, they have been able to produce pears that look perfect and all identical.

 

In het bijzijn
De familie Cao

In de streek Hanyuan in de provincie Sichuan (China) doen de boeren aan handbestuiving op hun perenbomen. Oorspronkelijk werd dit gedaan door wilde bijen maar in de jaren ’80 begon men overvloedig pesticiden te gebruiken om de opbrengst te bevorderen. Door het gebruik van deze pesticiden en de monocultuur van perenbomen overleefden de bijen het niet. Men moest een oplossing zoeken. De Chinese regering besloot om de bloemen te laten te bestuiven door de mens. Nu, na meer dan 20 jaar handbestuiving, stuit men op een eerder maatschappelijk probleem. Spijts de economische vooruitgang zijn de kosten van een hand bestuiver erg hoog en door de massale uittocht van jonge boeren naar de grote steden, ontstaat er een vergrijzing bij de lokale boeren. Handbestuiven is met het uitsterven bedreigd.

Siska Vandecasteele verbleef bij de familie van Mr Cao, een perenboer en pionier in handbestuiving. Door pesticiden te gebruiken is hij er in geslaagd om perfecte peren te produceren. De zaken lopen erg goed en hij wil graag uitbreiden. Zijn droom is om zijn kleindochter naar de universiteit te zien gaan.

read article www.mo.be

← back