dan zal er nog veel water naar de zee lopen

Kristien is 54 en arm.  Arm, zoals 90.000 mensen arm zijn in Antwerpen. Arm zoals we allemaal denken dat we ons armoede kunnen voorstellen. Met een vochtig huis in de stad, invaliditeit, en verhalen over veel te veel ongeluk voor één mensenleven. Fotografe Siska Vandecasteele toont met dit project dat armoede anders is dan we denken.

Armoede krijg je op je bord. Dat toont Kristien zelf – met vier wegwerptoestellen fotografeerde ze een maand lang haar eten, haar armoede. Armoede is elke ochtend hetzelfde yoghurtje.  Armoede zijn twee eitjes in een berg puree. Want eitjes zijn goedkoop. Armoede is elke middag een Royco-soep, of een ‘visje’, en ’s avonds een bereide maaltijd. Bloedworst en appelmoes soms, uit een bokaal. Armoede is borden vol, maar weinig hebben. En je daaraan vasthouden.

Armoede is je aan heel veel, heel hard proberen vasthouden. Kristien kan niets weggooien, ze heeft al zo weinig. En dus verzamelt  ze van alles. Haar huis loopt over. Kristien heeft geen werk, maar wel een agenda. Haar hele jaar past op vier papiertjes. En daaraan houdt ze zich stevig vast. Elk seizoen trekt ze één keer naar zee. Niet meer, niet minder. Wonen wil ze er niet, maar van één keer om de drie maanden naar zee wordt ze rustig. Net als van films kijken, trouwens.

Kristien is 54 en arm, maar verrassend mild. ‘Als het regent is het ook goed’, zegt ze filosofisch. ‘Water vanboven, water vanonder. Er is water genoeg.’ En ook de vluchtelingen mogen erbij van haar. ‘Iedereen is gelijk’, stelt ze vol overtuiging. Wat was on-gelijkheid ook alweer?

tekst Peter De Groote
fotografie Siska Vandecasteele & Kristien

Actie 1: ‘Dan zal er nog veel water naar de zee lopen’ is een fotoproject van Siska vandecasteele en maakt deel uit van het fotocircuit Stadsvoer / City Grub ism het MAS | Museum aan de Stroom, KdG Hogeschool en KUNST/WERK_2. Het gehele project is te zien in Plein Publiek, Van Craesbeeckstraat 33 in Antwerpen van 11 mei tot 7 september 2016. De beelden werden samen op 6 verschillende posters vorm gegeven. In de loop van het fotocircuit worden de posters 6 keer vervangen op plakpalen doorheen de stad.

kristienqueen

Queen Kristien in actie

Actie2: Omdat 1op4 Antwerpenaren onder de armoedegrens leven en dat gigantisch veel is, richtte ik 1op4 op. Een kleine bewustmakingscampagne rond armoede in Antwerpen. Op 16.10.16 organiseerden we een grote plakpaalactie, waarbij we alle plakpalen in het centrum van de stad beplakten met de posters van Kristien en mij. Alles hierover vind je terug op www.1op4.be.

postersplakkencollagesite